top of page
BPPV
De duizeligheid (of vertigo) bij BPPV wordt meestal veroorzaakt door bewegingen/ verandering van de stand van het hoofd (zoals draaien van het hoofd, vooroverbuigen, omhoog kijken...).
De duur van de duizeligheid varieert van enkele seconden tot minuten. Wanneer men de uitlokkende bewegingen herhaald zal de duizeligheid/vertigo minder worden.  

Draaiduizeligheid door bewegen

ISP Schuurmans
Institute for sport & Physical therapy

Oorzaak 

Meestal wordt dit veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met namedoor de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar ze zich niet horen te bevinden,namelijk de halfronde kanalen (=canalolithiasis). De kristallen zijn afkomstig uit het utriculum maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden.  
 
Hierdoor wordt de stroming van het vocht (endolymfe) in de kanaaltjes verstoord, en wordt het evenwichtsorgaan bij hoofdbewegingen te fel of te langdurig geprikkeld, met duizeligheid als gevolg.
Bij mensen onder de 50 jaar is de voornaamste oorzaak van BPPV een verwonding aan het hoofd. Bij mensen boven de 50 is degeneratie van het evenwichtsysteem in het binnenoor de belangrijkste oorzaak.

Behandeling

De behandeling gebeurt vooreerst bij uw kinesitherapeut/fysiotherapeut, gevolgd door het uitvoeren van ‘thuisoefeningen’ u meegegeven door de fysiotherapeut. De behandeling door uw kinesist of fysiotherapeut bestaat uit het verplaatsen van de ‘oorkristallen’ vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige locatie.
 
Een manier om dit te doen is met behulp van het Epley manoeuvre.
Bij deze methode worden 5 opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt, waarbij iedere beweging ongeveer 30 seconden wordt aangehouden.
De Epley-methode is effectief bij +/- 80% van de BPPV patiënten. Als deze methode bij u niet werkt kan uw fysiotherapeut overgaan op het geven van de zgn. Brandt-Daroff thuisoefeningen
bottom of page